Trailmap-verkkosivu on lähes alusta asti toiminut suhteellisen sujuvasti myös mobiililaitteissa ml. kännyköissä. Uudempien Trailmapin versioiden myötä on tullut hyödynnettyä lähes kaikki oleellinen mitä Applen iOS ja Googlen Android käyttöjärjestelmät tarjoavat verkkosivuille mobiilikäytössä mukaanlukien ns. PWA-ominaisuudet ("Progressive Web Application") joiden avulla verkkosivu-pohjainen palvelu pystyy jäljittelemään aika pitkälle kännykälle erityisesti tehtyä natiivi-sovellusta.  

Applella ja Googlella, erityisesti ensin mainitulla, on kuitenkin syynsä miksi verkkosivu-pohjainen palvelu ei toimi aivan niin hyvin kuin natiivi-sovellus. Pitkälti tästä syystä johtuen joukko Trailmapin käyttäjiä onkin käyttänyt Trailmapin MTB ja 3D MTB karttoja jonkin muun natiivi-sovelluksen (OruxMaps, LocusMaps, Trail Boss, OsmAnd jne.) avulla.

Trailmap syntyi alunperin tarpeesta saada omaan käyttööni poluilla liikkumiseen sovellus joka olisi sovitettu erityisesti Suomeen alueena ja toisaalta omiin mieltymyksiini. Markkinoilla oli kyllä jo silloinkin kattava valikoima mobiili-sovelluksia ja verkkosivuja, mutta kotimaiset olivat lähinnä MML maastokarttapohjaisia eikä niissä ollut kehittyneitä ominaisuuksia kuten reitin piirtäminen polkuja seuraamalla ja ulkomaiset sovellukset taas eivät mitenkään huomioineet paikallisia kartta-aineistoja. Siihen väliin syntyi Trailmap, tavoitteena tarjota parhaat kartat poluilla liikkumiseen Suomessa.

Tätä samaa ajattelua soveltaen lähdin muutama viikko takaperin kehittämään Trailmapista natiivi-sovellusta iOS ja Android laitteisiin. Vielä on paljon tehtävää jotta käyttökokemus olisi riittävän hiottu ja sovelluksessa olisi sellaisia ominaisuuksia jotka tekisivät siitä erityisen juuri Suomessa poluilla liikkujille. Mutta sen verran kuitenkin toiminnallisuutta on nyt kasassa että uskallan tuoda sovelluksen tarjolle ns. alpha-versiona (eli "raakile") testattavaksi palautteen ja kehitysideoiden keräämiseksi.

Sovelluksen ominaisuudet

Sovelluksen keskiössä on edelleen kartta ja tarjolla pääosin tutut kartat Trailmapin verkkosivu-versiosta. Uutta on seuraavat ominaisuudet:

  • Paikannus on aiempaa tarkempi, näin tuntuu olevan erityisesti Applen puhelimissa
  • Kartan kääntäminen puhelimen kompassisuunnan mukaisesti, aivan kuten suunnistuksessa paperikartallakin tämä helpottaa kartan tulkintaa
  • "Pidä päällä" toiminto: estää näyttöä sammumasta (huom. virrankulutus!), mikä on hyödyllistä jos puhelin on ohjaustangossa navigointia varten
  • Käyttäjän määrittelemät omat kartat (=tiilipalvelimet), normaalien OSM-tyyppisten web map / "slippy map" karttojen lisäksi tuki on WMTS-kartoille (vaatii hieman kuitenkin osaamista) ja WMS-kartoille (näissä bugi Applen laitteissa, Android toimii täysin ok)

Reittijälkien osalta tuetaan sekä GPX-tiedostoja (myös "waypoints" tuettu) ja Trailmap-jakoja. Jälkimmäiset lienevät nopein tapa siirtää tietokoneella suunniteltu reitti puhelimeen: valitsee tietokoneella reitin jaon ja sitten siirtää puhelimeen www-linkin (email, Whatsapp, Macilla toimii hienosti kopioi-siirrä laitteiden välillä, jne.) jonka voi suoraan klikkaamalla avata sovellukseen puhelimessa.

Verkkosivut-toiminnon avulla voi näyttää verkkosivu-pohjaisia karttoja

Verkkosivut-toiminto voi tuntua ensin hieman oudolta: miksi sovelluksessa pitää olla oma sisäänrakennettu "verkkoselain"? Idea selvinnee valmiiksi asennetun Strava-heatmap sivun myötä. Sen kun avaa ja kirjautuu sisään Strava-tunnuksillaan niin saa näkyviin tutun Strava-lämpökartan. Ja kun sitten painaa sovelluksen oikean yläkulman "soita"-näppäintä niin näkyviin tuleekin lämpökartan pohjalle Trailmapin 3D MTB kartta. Sitten vain paikannus (huom. Stravan, ei Trailmap-sovelluksen) käyntiin ja on erittäin sujuvaa käyttää rinnan Trailmapin omia karttoja Stravan tarkimman lämpökartan kanssa. Stravan kanssa se erityinen juttu on tuo "soita"-näppäin joka ajaa vastaavan bookmarklet-tyyppisen ns. injektoidun javascript-koodipätkän kuin Trailmapin verkkosivulla on tarjolla, mutta natiivi-sovelluksella käyttökokemus on vain parempi (ja samaa ei ole edes tarjolla puhelimen verkkoselaimessa).

Sama rinnakkaisuus toimii vaikka niin että verkkosivu-ikkunassa pitää Ylläksen (https://infogis.fi/yllas) latu- tai maastopyöräreitti-kartat (pitää olla maksettu versio jotta saa kaikki ominaisuudet). Verkkosivuja saa määritellä itse samoin kuin karttoja (tämä löytyy asetukset-ikkunasta).

Mitä seuraavaksi?

Nyt kun sovelluksen runko on valmiina niin uusia toiminnallisuuksia saa suhteellisen kivuttomasti lisättyä. Sovelluksen rungon rakentamisessa pääsi hyödyntämään Trailmapin-verkkopalvelun kehittämisessä maksetut oppirahat ja runko on siten selvästi verkkosivu-versiota kehittyneempi tukien nopeampaa uusien toiminnallisuuksien kehittämistä.

Omalla työlistalla on ideoita melkoinen nippu, osa suoraviivaisempia "kopioi verkkoversiosta" ja osa aivan uuteen suuntaan palvelua vieviä. Ennen kuin niiden kimppuun hyökkää niin tässä kohtaa mielellään kuulisi muilta poluilta liikkujilta ajatuksia ja käytön myötä syntyviä kokemuksia.