logo
TUKI

navigointi

Virransäästö mobiilisovelluksessa

Markus
2024-10-14

Kun Trailmapin mobiilisovellusta käyttää navigointiin pitemmillä lenkeillä (yli 2 tuntia) on hyvä perehtyä keinoihin, joilla virrankulutusta voi vähentää, jotta puhelimen akku riittää koko lenkin ajaksi.

Listataan ensin keskeiset tekijät suuruusjärjestyksessä, jotka vaikuttavat virrankulutukseen ja jokaisen kohdalla keinot vähentää kulutusta:

Näyttö:

Näyttö kuluttaa selvästi eniten virtaa, joten sen kulutusta vähentämällä on suuri merkitys. Tärkein keino on säätää näytön kirkkaus mahdollisimman pieneksi. Tämä tekee näytön lukemisesta hankalampaa kirkkaassa auringonpaisteessa. Erityisesti silloin, mutta muutenkin kannattaa ottaa avuksi toinen keino: yksinkertaisen tai mustan taustakartan valinta. Taustakartta on yksinkertaisempi versio oletuskartasta, jolloin sen lukeminen on helpompaa pienemmälläkin näytönkirkkaudella. Taustakartan musta-versio edelleen vähentää näytön virrankulutusta, koska nykyaikainen OLED-näyttö ei silloin kuluta virtaa valkoisen taustavärin näyttämiseen.

Kännykän kiinnittämiseen tankoon kannattaa käyttää jotain muuta ratkaisua kuin "pussukkaa", jossa näytön päälle tulee jokin muovikalvo. Muovikalvo aiheuttaa heijastuksia ja heikentää kontrastia, joka pakottaa käyttämään korkeampaa näytön kirkkautta.

Kytke taustakartta päälle kartta-asetuksista (kartan vasen alalaita painike) valitsemalla Pohjakartta: "Tausta". Mustan taustakartan saat päälle valitsemalla sovelluksen asetuksista (sovelluksen alalaiden painikkeet) "Virransäästö".

Virransäästö-tilassa on käytössä myös yksi keino lisää säästää virtaa: karttaruudun saa tilapäisesti pois päältä koskettamalla ruutua ja takaisin päälle samalla tavalla. Tätä voi käyttää silloin kun karttaa ei hetkeen tarvitse navigointiin (esim. pitempi pätkä suoraa tai tuttua polkua). Kartan pois päältä laitto säästää virtaa sekä näytön, että kartan laskennan osalta (siitä lisää seuraavassa osiossa).

Laskenta

Kartan näyttäminen puhelimen ruudulla vaatii aina jonkin verran teholaskentaa, mikä syö virtaa. Ym. olikin jo kaksi keinoa vähentää tätä virrankulutusta: 2) taustakartan käyttö, jonka laskenta on yksinkertaisempaa ja 2) kartta pois päältä kun ei tarvita. Seuraava askel lienee monelle hieman vaativampi: ottaa kartan käännön pois päältä, jolloin kartan liikuttamiseen vaadittava laskenta yksinkertaistuu.

Paikannus

Paikannuksen virrankulutusta voi säätää kahdella tapaa: 1) Pitämällä pois päältä (oletusarvossaan siis) käyttäjän asetuksista löytyvän "GPS korkea tarkkuus"-valinnans ja 2) Virransäästö-tila (samoin käyttäjän asetuksista) edelleen hieman vähentään paikannuksen tarkkuutta ja siten virrankulutusta.

Karttatiilien haku verkosta

Sovellus käyttää välimuistia karttatiilien (kartan palasia, joista ruudulla näkyvä kartta muodostuu) hakemiseen pilvipalvelimelta, joten niitä ei jouduta kovin usein hakemaan. Erittäin huonossa mobiiliverkossa tämäkin saattaa kuitenkin lisätä jonkin verran virrankulutusta. Android-versiossa voi kartan kytkeä offline-tilaan, jolloin uusia karttatiiliä ei ollenkaan haeta, iPhonessa voi käyttää lentokonetilaa. Näiden vaikutus virrankulutukseen on kyllä yleensä hyvin pieni.

Virrankulutus käytännössä ja joitakin ratkaisuita

Nykyisellä sovelluksen versiolla virrankulutus iPhonella pitäisi jäädä n. 10% - 20% / tunti tasolle. Android-puhelimissa virrankulutus on suurempi ja vaihtelu huomattavaa eri puhelimilla, virrankulutuksen ollessa yleisesti noin 20% kummalla puolella. Ym. arviot olettavat suhteellisen hyväkuntoista akkua ja +15 asteen lämpötilaa. Akun heikompi kunto (kapasiteetti) ja erityisesti kylmä lämpötila vaikuttavat merkittävästi virrankulutukseen.

Puhelimeen voi kiinnittää halutessaan myös varavirtalähteen, joka vähintäänkin hidastaa puhelimen oman akun kulumista, jollei kokonaan pysäytä sitä. Tähänkin vaikuttaa ulkoilman lämpötila merkittävästi. Varavirtalähteen kiinnitys vaaka- tai vinoputkeen toki tuo ylimääräistä vaivaa.

Jos tulee ajettua paljon yli 3 tunnin lenkkejä niin hyvä valinta on hankkia erillinen pyörätietokone, joka nauhoittaa lenkit ja myös tarjoaa navigoinnin reitin helpoille osuuksille. Garminin laitteet ovat suosittuja ja niihin on helppo siirtää reitti suoraan Trailmapista (kuten monista muistakin sovelluksista). Vaikka tälläinen laite hieman maksaakin ylimääräistä, niin etuna on luotettavuus ja huimasti parempi akun kesto, jolloin on myös pienempi riski ongelmaan, että juuri ennen lenkille lähtöä huomaa kännykän akun olevan vain puoliksi ladattu.

Itselläni on käytössä kuvan mukainen kombinaatio sekä maasto- että gravel-pyörässä. Kännykkä on yleensä pyöräilypaidan takataskussa ja kiinni tangossa vain kun navigoin sillä hankalampia osuuksia reitistä. Quadlock on osoittautunut luotettavaksi tavaksi kiinnittää kännykkä tankoon ja kiinnitys / irroitus on helppo tehdä myös vauhdissa.

Pyöräni setupPyöräni setup

Talven 2024 - 2025 aikana mobiilisovellukseen tulee tarjolle uusia keinoja vähentää virrankulutusta, pääasiassa hidastamalla kartan päivittämisen tiheyttä. Ym. keinot ovat kuitenkin perusta, joilla jatkossakin vaikutetetaan eniten virrankulutukseen.