logo
TUKI

ukk

Usein Kysytyt Kysymykset (UKK)

Markus
2024-04-14

Tässä artikkelissa on vastauksia sovellukseen liittyviin yleisiin kysymyksiin.

Reittisuunnittelu

En löydä mobiilisovelluksesta reittisuunnittelua

Verkkosivu (eli web-versio) ja natiivisovellus on tehty eri käyttötilanteisiin ja tukevat toisiaan. Web-versiossa on paljon toimintoja ja pieniä painikkeita, ja siksi se on tarkoitettu käytettäväksi kun ollaan "paikallaan". Web-versio toimii parhaiten isolla ruudulla eli tietokoneella tai tabletilla - ja myös kännykällä, johon sen käyttöliittymä on erityisesti sovitettu pienen ruudun rajoituksiin. Web-version erityisiä toimintoja ovat reittisuunnittelu, reittijälkien ja käyttäjän omien karttojen hallinta. Web-version voi mobiililaitteessa asentaa kotinäyttöön, jolloin se toimii natiivisovelluksen kaltaisesti, lue ohjeet: Web-version mobiilikäyttö.

Sovelluskaupasta asennettava ns. natiivisovellus sisältää vähemmän monimutkaisia toimintoja ja siinä painikkeet ovat isoja, ja siksi se toimiikin parhaiten kun ollaan "liikkeessä" eli lenkillä tai ulkoilemassa. Natiivisovellus on optimoitu navigointiin: paikannus on tarkempi, kompassi- ja kartan kääntö toiminnot helpottavat kulkemista, näytön voi pakottaa auki-tilaan, lenkin voi nauhoittaa ja karttoja ladata offline-muistiin. Toisaalta natiivisovelluksesta puuttuu kokonaan mm. reittisuunnittelu ja omat kartat toiminnot.

Kun käyttäjä on kirjautunut samalla käyttäjätilillä web-versioon ja natiivisovellukseen niin käyttö on saumatonta: kännykällä voi ensin tehdä reitin ja tallettaa sen, sitten natiivisovelluksen puolella vetää sormella "reitit"-listaa alaspäin jotta se päivittyy ja tuore reitti on siellä saatavilla valmiina navigointiin.

En saa reittiä kulkemaan halutulla tavalla

Automaattireititys reitittää valitun reititysprofiilin (esim. "gravel") mukaan, etsien lyhyimmän reitin joka noudattaa profiilin asettamia rajoituksia ja painotuksia reitille. "Jalan / MTB suorin" profiili piirtää kaikkein suoraviivaisimmin reitin.

Yksi yleinen ongelma automaattireitityksen kanssa on, että se kieltäytyy menemästä jollekin tielle tai polulle. Kyse on silloin siitä, että reititysprofiili ei salli kyseisen väylän käyttöä, esim. väylällä on kulku kielletty. Huom. väylien ominaisuudet tulevat OpenStreetmap-kartta-aineistosta, jossa saattaa olla puutteita tai virheitä.

Joskus ongelma on se, että jollakin alueella ei kartassa ole polkuja ja haluat silti reitin kulkevan sinne.

Kummassakin ongelmassa kannattaa hetkeksi kytkeä automaattireititys pois päältä, ottamalla vasemmasta sivupalkista (kännykällä saa näkyviin hammasratas-painikkeesta vasen alakulma) pois päältä valinnan "Seuraa teitä ja polkuja": tällöin reittiviiva on suora viiva reittipisteiden välillä.

En saa kopioitua reittiä vaikka tallennan sen eri nimellä

Reitin nimen muutos tallennuksessa ei tee siitä kopiota, koska reitin tunniste ei ole sen nimi vaan siihen liitetty numerokoodi. Jos haluat kopioin reitistä, esimerkiksi tehdäksesi reitistä uuden version, niin valitse "kopioi"-toiminto reittikortista tai reitti-esittely sivulta. "Kopioi"-toiminto löytyy "..."-valikosta.

Kirjautuminen, yhdistäminen Strava & Garmin

Google kirjautuminen, Plus-tilaaminen tai Strava / Garmin yhdistäminen ei toimi

Usein syynä on jonkinlainen mainonnanesto-sovellus (esim. selainlisäke) tai tietoturvaohjelmisto (esim. F-Secure), joka liian innokkaasti estää Trailmap-sovelluksen kirjautumistoimintoja. Nämä otsikon kirjautumistoiminnot usein selaimella avaavat erillisen ikkuna (ns. popupin) ja jos tämä estetään niin kirjautuminen ei toimi

Apple-kirjautuminen ja Trailmap Plus-tilaus

Jos kirjaudut sovellukseen ensimmäistä kertaa Apple-laitteella käyttämällä "Kirjaudu sisään Applella" vaihtoehtoa niin sinulle luodaan käyttäjätili Apple-tunnuksellasi. Jos olet valinnut aiemmin Apple-laitteessasi "Suojattu lähetys" -toiminnon niin rekisteröityminen tapahtuu Applen luomalla sovelluskohtaisella email-tunnuksella - tämä mahdollistaa Trailmapin käytön, mutta siitä seuraa jonkin verran ylimääräistä hankaluutta (kuten kaikissa sovelluksissa tällä Applen menetelmällä...).

Jos teet Plus-tilauksen web-versiolla, sinun pitää Stripe maksupalvelussa käyttää Applen luomaa email-osoitetta, löydät sen seuraavasti: 1) Avaa Applen "Asetukset"-sovellus, 2) sen ylälaidasta avaa "Apple id jne." valinta, 3) valitse listalta "Kirjaudu sisään Applella" ("sign in with Apple) ja 4) avautuvalta listalta valitse "Trailmap" ja 5) edelleen avautuvalta sivulta näet sovelluskohtaisen email-osoitteesi, joka on muotoa xxxx@privaterelay.appleid.com (xxx on jokin kirjain-numeroyhdistelmä).

Tilaukset

Plus-tilauksen päättäminen: miten käy omille reiteille, reittijäljille ja kartoille?

Jos päätät Plus-tilauksesi niin ilmaisversion rajoitukset astuvat voimaan: Voit käyttää vain max 3 reittiä ja reittijälkeä, ei omia karttoja. Reittisi, reittijälkesi ja karttasi ("käyttäjän sisältö") kyllä pysyvät kaikki tallessa Trailmapin tietokannassa. Kun taas uusit Plus-tilauksen niin pääset käyttämään kaikkia luomaasi sisältöä.