Trailmap on palvelu maastopyöräilijöille, polkujuoksijoille ja ulkoilijoille jotka kaipaavat päivittäisille lenkeilleen uusia polkuja ja maisemia. Palvelun keskeiset toiminnot ovat:

  • Monipuolinen kokoelma karttoja joiden avulla saa hyvän kuvan maastosta ja erityisesti poluista jotka kelpaavat maastopyöräilyyn, polkujuoksuun ja retkeilyyn
  • Reittijälkien näyttäminen kartalla: Voit ladata sekä GPX-reittijälkiä että Trailmap-sovelluksella jaettuja reittijälkiä
  • Oman reitin tallennus
  • Käyttäjän määrittelemät omat kartat (=tiilipalvelimet), normaalien OSM-tyyppisten web map / "slippy map" karttojen lisäksi tuki on WMTS-kartoille (vaatii hieman kuitenkin osaamista) ja WMS-kartoille
  • Käyttäjän määrittelemät omat verkkosivut, joita voi katsella sovelluksessa nopeasti ja helposti rinnan kartan kanssa. Toiminnon avulla esim. Stravan lämpökarttojen käyttö on sujuvaa maastokartan rinnalla.

Trailmap-sovelluksen täysi toiminnallisuus on tarjolla Trailmap-verkkopalvelussa osoitteessa https://web.trailmap.fi, joka toimii niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimessa. Trailmapin-verkkopalvelu sopii erityisesti reitin suunnitteluun, kun taas Trailmap-mobiilisovellus on tehty maastossa poluilla liikkumiseen ja reittijälkien seuraamiseen.

Kartat

Sovellus tukee eri karttatasoja jotka voi valita karttanäytön oikean yläkulman "paperipino"-nappulaa painamalla. Nappulaa painamalla avautuu kartan valinta ikkuna josta voi valita haluamansa karttatason. Sovelluksessa on valmiina seuraavat karttatasot:

  • 3D MTB Kartta: Kartassa yhdistyy Suunnistuskartta, rinnevarjostus ja MTB kartta havainnolliseksi kokonaisuudeksi jossa näkyy niin maaston muodot kuin sekä MML:n maastokartan polkuja että OpenStreetMap-yhteisökartan polkuja
  • MTB Kartta: Trailmapin oma erikoiskartta jossa OpenStreetMap-yhteisökartta on visualisoitu tavalla joka tekee helposti tunnistaa eri polkujen teknisyys ts. kuinka vaativia ne ovat ajaa maastopyörällä - sama teknisyys toki vaikuttaa siihen kuinka sujuvia ne ovat polkujuosta tai kävellä. OpenStreetMap-polkukartan laajuus vaihtelee eri puolella Suomea mutta monin paikoin se on selvästi MML:n maastokarttaa tarkempi polkujen suhteen - vertaile omalla alueella MML maastokarttaan niin voit päättää kumpaa käyttää.
  • MapAnt Suunnistuskartta: MML:n laserkeilausdatasta laskettu tarkka suunnistuskartta jossa erityisesti maastonmuodot ovat hyvin tarkkaan kuvattu.
  • MML maastokartta ja ilmakuva: Tutut Maanmittauslaitoksen kartat

Sovellus sallii myös käyttäjän omien karttojen käytön, ne voidaan määritellä Asetukset näytöstä.

Sovelluksen karttanäytön toiminta on toteutettu niin, että se toimisi mahdollisimman hyvin huonollakin tai jopa täysin ilman kännykän verkkoyhteyttä metsässä, mutta kuitenkin näyttäisi aina tuoretta karttadataa ja ei silti vaatisi käyttäjältä mitään erityisiä toimenpiteitä offline-karttojen hallinnan yms. kanssa. Tälläistä yhdistelmää vaatimuksia ei ole aivan helppo toteuttaa, mutta uskoisin että aika lähelle on päästy.

Sovellus tallentaa automaattisesti kartan katseltuja osia (ns. "karttatiiliä") välimuistiin jossa ne pysyvät tallessa aina niin pitkään kunnes käyttäjä ne erikseen poistaa tallennustilasta (tämän voi tehdä mm. "Asetukset" sivulla). Näin jos ennen lenkille lähtöä selailee karttaa tulevan lenkin alueelta haluamallaan zoom-tasolla niin saa automaattisesti karttatiilet talteen ja pärjää lenkillä ilman verkkoyhteyttä.

Kartan osia voi hakea myös offline-sivulla talteen välimuistiin etukäteen jos tiedossa on että mobiiliverkon signaali on huono siellä minne lenkki suuntautuu. Offline-sivu löytyy kartta-sivun kartan valinta ikkunasta painamalla kartan nimen oikealla puolella näytön laidassa olevaa "väkästä".

Välimuistissa olevia karttatiiliä uudistetaan tarvittaessa jotta käytössä on uusin karttadata, esim. OpenStreetMap:iin merkityt uusimmat polut Trailmapin MTB kartalla. Uudistaminen tapahtuu aina kun karttatiiliä katsotaan ruudulla: sovellus tarkistaa tällöin onko aika uudistaa karttatiili ja tarvittaessa hakee sen karttapalvelimelta. Uudistamisen voi tehdä myös offline-sivun avulla.

Kartan valinta sivulta voi myös kytkeä erikseen päälle "offline-tilan", tällöin sovellus ei edes yritä hakea karttapalvelimelta uusia karttatiiliä. Tästä on hyötyä silloin kun liikkuu seudulla jossa mobiiliverkon kuuluvuus on todella heikko, puhelimen virtaa säästyy kun se ei turhaan yritä hakea karttatiiliä karttapalvelimelta.

Oman sijainta ja lenkin tallennus

Oman sijainnin seuranta käynnistetään kartan oikean yläkulman nuolinappulasta. Normaalitilassa karttapohjoinen on aina puhelimen näytöllä ylöspäin ja käyttäjän sijainnin kartalla osoittava sininen pallo näyttää mihin ilmansuuntaan puhelimen pää osoittaa pienellä suuntakolmiolla. Jos tätä suuntakolmiota ei näy niin puhelimen kompassi vaatii kalibrointia, tee tällöin laajoja ns. 8-liikkeitä joissa puhelin kääntyy kaikkien akseleidensa ympäri n. 10sekunnin ajan (googlella löytyy lisää apua "Android compassa calibration" hakusanalla).

Sijainnin käynnistyksen myötä tämän nuolinappulan yläpuolelle tulee myös "maalitaulu"-nappula, sitä painamalla kartan saa kääntymään puhelimen kääntymisen mukana jotta on helpompi sovittaa kartan näkymä siihen mitä maastossa näkee edessään.

Karttanäytön saa myös pysymään jatkuvasti päällä ilman että puhelimen näyttö sammuu välillä kartan vasemman laidan aurinkonappulasta. Tämä on käytännöllinen jos puhelin on polkupyörän tangossa kiinni ja sitä tarvitsee reitin navigointiin. Tämä toiminto kuluttaa huomattavasti puhelimen akkua ollessaan päällä!

Lenkin voi tallentaa valitsemalla näytön alalaidasta "Oma"-näytön ja käynnistämällä sieltä lenkin tallennuksen näytön alalaidan vihreästä "Soita"-nappulasta. Kun lenkin tallennus on käynnistetty niin sovellus seuraa käyttäjän sijaintia koko ajan ja näyttää sen myös oletuksena kartalla punaisella viivalla. Tämä helpottaa maastossa liikkumista ja myös nopeuttaa käyttäjän sijainnin näyttämistä kartalla jos vaikka puhelinta pidetään taskussa ja aina välillä otetaan esiin sijainnin tarkastamista varten.

Lenkin päätyttyä voi samasta Oma-näytöstä valita ensin "tauko"-nappulalla tauon ja sitten "pysäytä"-nappulalla päättää lenkin. Nappulaa painamalla näytölle tulee kaksi vaihtoehtoa: joko lenkin poistaminen tai jakaminen. Trailmap-reittijäljen jakaminen on näppärä tapa jakaa oma lenkki muiden ihmisten kanssa, jotka voivat katsoa reittijälkeä joko omassa Trailmap-sovelluksessa tai jos eivät sitä ole asentaneet niin Trailmap-verkkopalvelussa.

Tarkoitus ei ole korvata Stravaa, Garminia, Suuntoa tms. vaan tarjota helppo keino tallentaa oma lenkki, jotta näkee kuljetun matkan, ajan ja keskinopeuden. Myöhemmin tulee toiminto jolla lenkin voi myös tallentaa GPX-tiedostoksi myöhempää omaa käyttöä varten, nyt sen toi tehdä niin että jakaa lenkin Trailmap-jakona itselleen ja avaa jaon Trailmap-verkkosovelluksessa jossa sen voi tallentaa GPX-tiedostoksi.

Reittijäljet kartalla

Sovellus tukee GPX-tiedostoja reittijälkien avaamiseen kartalle ja myös Trailmapin kautta jaettuja reittijälkiä. Reittijälkiä voi avata useampia kartalle yhtäaikaa. Trailmap-verkkosovelluksella suunniteltuja reittejä voi siirtää Trailmap-mobiilisovellukseen joko siirtämällä GPX-tiedosto (esim. lähettämällä se emaililla tietokoneella kännykkään tai pilvipalvelun kautta jakamalla) tai sitten jakamalla Trailmap-verkkosovelluksessa reitti ja avaamalla Trailmap-jaon verkkolinkki kännykässä.

Trailmap-jaot voi avata napauttamalla puhelimessa Trailmap-jaon verkkolinkkiä sovelluksessa jossa se on näkyvillä, esim. Facebook, Whatsapp, email, Facebook Messenger jne. Verkkolinkin napauttaminen avaa automaattisesti Trailmap-sovelluksen ja reittijäljen siihen. Trailmap-jaon voi avata myös kopioimalla tai kirjoittamalla verkkolinkin tai sen koodinumeron sovelluksen Reitit-näytön keskiosan kenttään.

GPX-tiedostojen reittijälkien avaaminen onnistuu myös samasta Reitit-näytöstä.

Reittijäljet poistetaan kartalta pysyvästi Reitit-näytön alimmaisena olevasta nappulasta. Ne voi myös hetkellisesti piilottaa Kartta-näytön oikean laidan "Reitit"-nappulasta, tämä on kätevää silloin kun on tarpeen nähdä mitä karttamerkintöjä on piilossa reittijäljen viivan alla.

Verkkosivut

Verkkosivut-toiminto voi tuntua ensin hieman oudolta: miksi sovelluksessa pitää olla oma sisäänrakennettu "verkkoselain"? Idea selvinnee valmiiksi asennetun Strava-heatmap sivun myötä. Sen kun avaa ja kirjautuu sisään Strava-tunnuksillaan niin saa näkyviin tutun Strava-lämpökartan. Ja kun sitten painaa sovelluksen oikean yläkulman "soita"-näppäintä (kolmion muotoinen) niin näkyviin tuleekin lämpökartan pohjalle Trailmapin 3D MTB kartta. Sitten vain Stravan-paikannus (huom. siis Stravan verkkosivut-näytön näkymästä, ei Trailmap-sovelluksen) käyntiin ja on erittäin sujuvaa käyttää rinnan Trailmapin omia karttoja Stravan tarkimman lämpökartan kanssa. Stravan kanssa se erityinen juttu on tuo "soita"-näppäin joka ajaa vastaavan bookmarklet-tyyppisen ns. injektoidun javascript-koodipätkän kuin Trailmapin verkkosivulla on tarjolla, mutta natiivi-sovelluksella käyttökokemus on vain parempi (ja samaa ei ole edes tarjolla puhelimen verkkoselaimessa).

Sama rinnakkaisuus toimii vaikka niin että verkkosivu-ikkunassa pitää Ylläksen (https://infogis.fi/yllas) latu- tai maastopyöräreitti-kartat (pitää olla maksettu versio jotta saa kaikki ominaisuudet). Verkkosivuja saa määritellä itse samoin kuin karttoja (tämä löytyy asetukset-ikkunasta).

Huom. Verkkosivut toiminto pitää erikseen aktivoida Asetukset-sivulta. Toiminto on oletuksena pois päältä jotta sovelluksen uusien käyttäjien alku olisi helpompi ilman monimutkaisempien toimintojen aiheuttamaa mahdollista hämmennystä.

Sovelluksen tuki

Viestiä ongelmatilanteista ja havaituista sovelluksen virheistä voi lähettää email-osoitteeseen support (at) trailmap.fi. Huomioithan että sovellus on maksuton ja kehitetty "harrastajalta harrastajille" periaatteella - pyrin auttamaan ehtiessäni, mutta en voi tätä taata koska käyttäjien määrän kasvun myötä myös tukipyyntöjen määrä on kasvanut merkittävästi. Tiedot sovelluksen virheistä ja ongelmatilanteista ovat kuitenkin minulle tärkeätä tietoa, niiden avulla voin parantaa sovelluksen laatua kaikille käyttäjille.

Lisää tietoa Trailmap-palvelusta ja polkujen kartoituksesta löytyy https://blog.trailmap.fi osoitteesta.