Trailmap on palvelu maastopyöräilijöille, polkujuoksijoille ja ulkoilijoille jotka kaipaavat päivittäisille lenkeilleen uusia polkuja ja maisemia. Palvelun keskeiset toiminnot ovat:

  • Monipuolinen kokoelma karttoja joiden avulla saa hyvän kuvan maastosta ja erityisesti poluista jotka kelpaavat maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun
  • Reittijälkien näyttäminen kartalla: Voit ladata sekä GPX-reittijälkiä että Strava-aktiviteettien reittijälkiä
  • Lenkkireitin luominen: Automaattinen reititys polkuja pitkin mahdollistaa nopean eri vaihtoehtoisten reittien kokeilun

Täysi toiminnallisuus on tarjolla tietokoneella, tärkeimmät toiminnallisuudet toimivat myös älypuhelimissa ja tableteissa. Tarkemmat ohjeet käyttöön mobiililaitteissa löytyy täältä >.

Kartan valinta

Käytössä olevat karttakerrokset valitaan karttanäytön vasemmasta yläkulmasta. Huom. mobiililaitteissa tämä lista on oletuksena ikonin muodossa jotta se ei vie turhaa tilaa.

MTB-karttojen polkumerkinnöistä löytyy lisää tietoa painamalla I(nfo)-ikonia kartan vasemmalla laidalla

Sovellus tallentaa kartan sijainnin aina kun olet liikuttanut karttaa ja sen jälkeen pitänyt sen paikallaan vähintään 10 sekunnin ajan. Kun avaat sovelluksen seuraavan kerran niin se avautuu suoraan samaan näkymään missä viimeksi olit.

MTB-kartan versio on tarjolla myös Garmin-laitteisiin ml. urheilukellot ja pyörätietokoneet. Kartta vaatii suhteellisen uuden urheilukellon tai pyörätietokoneen, mutta toimii joissakin vanhemmissakin Garminin kannettavissa GPS-laitteissa. Ohjeet kartan asentamiseen Garminiin löydät täältä >.

GPX-reittijälkien avaaminen kartalle

Voit avata tiedostosta GPX-reittijäljen painamalla kartan ylälaidassa olevaa "Avaa GPX-tiedosto" painiketta. Voit avata useamman reittijäljen painamalla uudestaan painiketta kun olet ladannut ensin edellisen reittijäljen.

Painamalla ylälaidan "Strava" painiketta pääset Strava-tilaan. Jos et ole vielä liittänyt sovellusta Stravaan niin se tarvitsee tehdä ensin "Connect with Strava" painikkeen avulla. Stravaan liittämisen jälkeen voit "Vuosi" valikosta ja neljää "I-IV" vuosineljännes painiketta käyttämällä valita minkä ajanjakson Strava-aktiviteettejasi haluat tarkastella. Kyseisen ajanjakson aktiviteetit näkyvät "Aktiviteetit" listalla. Listalta voit valita aktiviteetit päivämäärien ja nimien perusteella ja ennen valintaa näet myös pienessä karttanäytössä aktiviteetin reittijäljen kun pidät hiiren kursoria aktiviteetin nimen päällä. Strava-aktiviteetteja voidaan avata useampi yhtäaikaisesti kartalle. "Lämpökartta" painikkeella saat näkymiin valitsemasi vuosineljänneksen kaikki reittijäljet kerralla: näin saat nopeasti yleiskuvan lenkeistäsi. Voit avata peräjälkeen useamman lämpökartan.

"Piilota" painikkeella voit tilapäisesti himmentää kaikki kartalla näkyvät reittijäljet jotta voit paremmin tarkastella niiden alla olevia polkuja. "Poista" painikkeella poistat kaikki reittijäljet kartalta.

Reittien luominen

Voit luoda reittejä ja tallentaa ne GPX-formaatissa joka mahdollistaa niiden käytön eri sovelluksissa ja laitteissa, mm. urheilukelloissa ja pyörätietokoneissa, navigoimiseen. Reittejä voit myös suoraan jakaa muiden kanssa siten, että he voivat myös muokata jakamaasi reittiä tai tallentaa sen GPX-tiedostona.

Reitin luominen tarjoaa seuraavat toiminnot, jotka valitaan joko painamalla kartan vasemman laidan ikoneita tai sitten toimintonäppäimiä jotka on listattu alla olevassa listassa.

  • Aloita reitin piirtäminen (kynä-ikoni / "d"-näppäin):  Aloita piirto painamalla hiiren vasenta nappulaa aloituspisteessä ja sitten aina uusi painallus luo uuden reittipisteen. Reitin piirtäminen alkaa aina oletuksena automaattireititys-tilassa jolloin seurataan automaattisesti polkuja. Tämä toimii useimmiten parhaiten, mutta jos jostakin syystä automaattireititys tarjoaa huonoa reittivaihtoehtoa voit aina käyttää alla kuvattua suoran viivan piirto toimintoa tilapäisesti.
  • Peru viimeinen reittipiste (Palauta-ikoni / "z"-näppäin): Peru viimeinen reittipiste. Painamalla monta kertaa peräkkäin pystyt perumaan useamman reittipisteen.
  • Vaihda reititystilaa ("t"-näppäin): Vaihda reititystila automaattireitityksestä suoran viivan piirtoon ja takaisin.
  • Päätä piirtäminen ("f"-näppäin): Päätä piirtäminen. Huom. voit aina jatkaa piirtämistä aloittamalla reitin piirtämisen uudestaan. Näin voit piirtää koko lenkkireitin osissa.
  • Poista reitti (roskalaatikko-ikoni): Poista piirtämäsi reitti. Huom. Sitä ei saa enää takaisin, tätä toimintoa ei voi perua!
  • Tallenna reitti GPX-tiedostona (levynkuva-ikoni / "s"-näppäin): Tällä toiminnolla voit tallentaa tiedostoksi joko piirtämäsi reitin, jonkun toisen luoman & jakaman reitin jonka olit avannut tai Strava-aktiviteetin reittijäljen jonka olit avannut.
  • Tallenna reitti RTE-tiedostona tai avaa (levynkuva-ikoni): Voit tallentaa reittisi myös sovelluksen omassa RTE-tiedostotyyppinä jolloin voit jatkaa reitin piirtämistä ja muokkaamista myöhemmin.

Voit muokata luomaasi reittiä: Päätä ensin reitin piirtäminen. Paina sitten hiiren vasemmalla nappulalla reitin kohtaa jota haluat muokata. Kyseinen osuus reitistä muuttuu punaiseksi. Voit sen jälkeen hiirellä vetää-pudottaa joko osuuden päätepisteitä tai sitten luoda uuden reittipisteen osuuden keskelle ja siirtää sen avulla reitti kulkemaan eri reittiä pitkin. Huom. voit muokata vain automaattireititys-tilassa luotuja osuuksia. Päätä muokkaus painamalla hiirellä jonnekin reitin ulkopuolella tai paina "f"-näppäintä, tekemäsi muokkaus viimeistellään.

Reitin tai reittijäljen jakaminen

Voit jakaa luomasi reitin, avaamasi GPX- tai Strava reittijäljen. Vain reitti tai reittijälki jaetaan, ei mitään muita tietoja esim. Strava-aktiviteetistasi. Jos jaat luomasi reitin niin muut voivat jatkaa sen muokkaamista. Muiden muokkaukset eivät kuitenkaan muuta sinun luomaasi reittijälkeä.

Kun jaat reitin niin samalla jaat myös valitsemasi karttatasot, zoom-asetuksen ja kartan keskipisteen, näin he jotka avaavat jakamasi reitin näkevät sen hyvin pitkälti samanlaisena kun sinä näet sen ruudullasi sen jakaessasi.

Paina kartan vasemmassa laidassa olevaa ikonia joka on alimpana listassa ikoneita joilla luodaan reitti. Kun olet jakanut reitin saat www-linkin (URL) jonka voit jakaa esim. sähköpostin tai Whatsapin välityksellä muille. Huom. kaikki jotka saavat linkin voivat sen myös avata. Jakaessasi ota talteen avautuvasta valintaikkunasta myös www-linkki jolla voit jakamasi reitin myöhemmin poistaa, tämä ei toki ole mitenkään välttämätöntä.

Huom. Sovellus ei anna mitään takuita jakamiesi reittien säilymisestä ikuisesti. Reittien jakaminen on kyllä käytännössä osoittautunut luotettavaksi, eikä ongelmia ole ollut sinä aikana kun toiminto on ollut käytettävissä reilun vuoden ajan.

Siirrä GPX-reittijälki urheilukelloon tai pyörätietokoneeseen

Monet uudemmista urheilukelloista ja pyörätietokoneista sallivat GPX-reittijälkien käyttämisen navigointiin. Navigointi tarkoittaa käytännössä sitä että näet reittijäljen laitteen ruudulla suhteessa omaan sijaintiisi ja näin voit seurata sitä helposti. Varsinaisia auto-navigaattorien tapaisia "käänny oikealle 100 metrin päästä" ohjeita ei ole käytössä.

GPX-reittijäljen siirtämisestä on erilliset ohjeet täällä > (tulossa myöhemmin).

Ongelmat ja kysymykset

Jos palvelun toiminnassa on ongelmia tai sinulla on kysymyksiä voit laittaa sähköpostia osoitteeseen support (miuku) trailmap.fi.

Lisenssit ja kiitokset >

Käyttöehdot >

Tietoa palvelusta ja evästeistä >