Nyt kun eteläisessäkin Suomessa on taas lunta tullut normaalisti ja vieläpä aika nopeaan tahtiin parin viime viikon sisällä niin sekä maastopyöräilijöille että polkujuoksijoille on noussut kysymykseksi että missä ovat lähiseudun parhaat lumipolut.

Lumipolujen kunto ts. kuinka kovapohjaisiksi tamppautuneita ja leveitä ne ovat, ja miten helppoa niillä on siten ajaa pyörällä (myös ilman fat-pyörää) ja juosta (eikä vain rämpiä), vaihtelee luonnollisesti lumisateiden ja lämpötilan vaihteluiden myötä. Tyypillisesti kuitenkin lumipolut syntyvät samoille reiteille joka talvi ja on myös selvästi erotettavissa suositut (tai jopa hoidetut / rakennetut) polut jotka ovat aina lumisateidenkin jälkeen nopeiten auki ja tamppautuvat hyvään kuntoon, kuin myös ne vähemmän suositut pienemmät polut jotka vaativat parempaa ajotekniikkaa tai läskipyörää ja ovat juoksijallekin huomattavasti raskaampia.

Lumipolkuja koskee siten sama kysymys kuin kesäisiäkin metsäpolkuja: olisi mukava tietää missä polut ylipäätään kulkevat ja miten "teknistä" uraa on odotettavissa. Kesäkauden osalta asiaa on etenkin aivan viime vuosina hienosti ratkottu maastopyöräilyn ja polkujuoksun harrastajien toimesta kartoittamalla ja luokittelemalla polkuja OpenStreetMap-yhteisökarttaan, tuoreen katsauksen viime vuoden huikeasta loikasta voit lukea tästä blogi-kirjoituksesta.

Talvikauden ratkaisuksi Trailmap-polkukarttasovelluksen ns. "MTB talvikarttaa" on nyt uudistettu. Kartta näyttää missä talvipolut kulkevat ja yksinkertaisella värikoodauksella kuvaa polkujen tason. Trailmapin MTB talvikartta pohjautuu OpenStreetMap-yhteisökarttaan samalla tapaa kuin vastaava kesäkartta. Huom. Trailmap ei oletuksena näytä MTB talvikarttaa vaan se pitää ensin valita aktiiviseksi karttatasoksi kartan vasemman laidan karttatasot valikosta ("pinkka papereita" ikoni kännykässä).

Trailmap-sovelluksen "MTB talvikartta"

Talvikartalla vihreät polut ovat kaikkein suosituimpia ja siten parhaassa kunnossa, keltainen on siitä yksi taso alaspäin ja oranssi siitä sitten vielä heikompi luokitus. Polut joilla ei ole mitään väriä (kartalla siis musta katkoviiva) ovat ilman luokitusta. Jos alueen talvipolut on muuten kattavasti luokiteltu niin silloin on melko todennäköistä että tälläinen luokittelematon polku ei ole kovin paljoa kuljettu tai jopa pelkkää umpihankea, toisaalta jos luokituksia alueella on vähän niin silloin tälläinen luokittelematon polku voi olla luonnollisesti mitä vaan hienon ja huonon välillä. Ladut joilla ei saa tai ainakaan ole suositeltavaa liikkua talvella pyörällä tai jalkaisin on merkitty punaisella poikkiviivoituksella.

Tampereen seudulla ja viime vuosien aikana myös Oulun alueella on jo tehty varsin hyvää työtä polkujen talvikartoituksen osalta eli OpenStreetMap-karttatietokantaan on sovitulla tavalla (katso ohjeet täältä) luokiteltu polkuja jotta ne voidaan Trailmap MTB talvikartalla näyttää oikein värikoodattuna. Muualla on vielä työsarkaa edessä harrastajille. Kartoituksen hyöty on kuitenkin jopa kesäpolkujen kartoitusta suurempi: hyvä mieli paikallistietämyksen jakamisesta muille harrastajille, mutta lisäksi myös enemmän liikennettä talvipoluille joka keskimäärin tarkoittaa laajemman polkuverkoston tamppautumista paremmin ajettavaksi.

Tässä yhteydessä on hyvä nostaa esille myös talvipolkujen etikettiä: Jotta poluista olisi suurin mahdollinen ilo kaikille harrastajaryhmille, ml. sekä pyöräilijät (ja myös ne ns. "nakkikumeilla" ajavat eli ei fat-pyörää omistavat) että polkujuoksijat, niin polkujen pohja pitäisi saada tamppautumaan tasaiseksi. Tämä edellyttää harkintaa milloin ja miten poluilla liikutaan: esim. plussakeleillä kun polun pohja ei tahdo kestää liikkumista vaan pettää alta niin sekä juoksu että nakkikumeilla ajaminen tekee syviä kuoppia tai uria poluille jotka pakkanen taas kovettaa niin että polun kunto saattaa olla huono pitkän aikaa. Samoin pyörällä alamäkien ajaminen niin että takarengas lukkiutuu ja tekee uraa polkuun on haitallista.

Jokamiehenoikeus toki antaa kaikille laajat oikeudet liikkua milloin haluavat poluilla, mutta yhteiset pelisäännöt auttavat siinä että saadaan lopputuloksena syntymään kaikille parhaat talvipolut. Lumisessa metsässä kulkeva kiemurteleva mutta pohjaltaan tasainen ja kantava polku on sellaista herkkua että monen mielestä kokemus niillä liikkumisesta on jopa hienompi kuin kesällä - pyritään yhdessä pitämään huoli siitä että näitä polkuja saadaan syntymään mahdollisimman paljon.

PS. Jos tämän kirjoituksen pohjalta alkoi polkujen kartoitus yhtään kutittelemaan niin lue tämä kirjoitus ymmärtääksesi mistä on kyse ja miten helposti pääset mukaan kartoitusyhteisöön. Facebookissa on "OSM Trails Finland" ryhmä joka keskittynyt kartoitukseen, tervetuloa sinne keskustelemaan ja kyselemään lisää.