trailmap
Alla kauden 2025 polkutiedotteet julkaisujärjestyksessä. Mukana myös linkki Facebookin postaukseen, jonka ohessa käyty keskustelu.
Facebook: https://www.facebook.com/groups/295460833895724/posts/9972230722885305/
Yleisnäkymä Suomen MTB-polkuihin
Aivan pohjoista lukuunottamatta alkaa maastopyöräpolut olla taas kuosissa kesän seikkailuja varten. Jos on talven aikana unohtunut mistä kaikkialta ajettavaa polkua löytää niin vilkaise Trailmapin yleiskarttaa ja näet koko Suomen polut yhdellä silmäyksellä: https://web.trailmap.fi/maps/overview - kartalta löytyy niin mtb luomupolut kuin rakennettuja reittejä.
Polkujen värit? On niissä logiikka – toimii vähän kuin liikennevalot. Siitä lisää seuraavassa polkutiedotteessa. Zoomaa sisään ja kurkkaa miltä polut näyttää omilla kulmilla: vihreää, punaista, jotain siltä väliltä?
Kartalla näkyvä polkuverkosto on vuosien talkootyön tulosta: kartoituksesta saamme kiittää OpenStreetMapin (OSM) vapaaehtoisia kartoittajia. Viralliset reitit ja pyöräilymestat puolestaan perustuvat JYOn LIPAS-tietokantaan.
Facebook: https://www.facebook.com/groups/295460833895724/posts/10016933818414995/
Väriä ja kuvioita polkukartalla
Juuri tarkistettu tuore luku on 27515km. Sen verran löytyy Suomen OSM-polkukartalta värikästä MTB-polkua. Ihan mukavasti ajettavaa kesäksi. Ja kiitos ahkerien polkukartoittajien, polkuja on kartalla melkoisesti enemmän kuin viime kesäkauden alussa.
Miten näistä valitaan itselle sopivimmat? Värit sen kertovat: vihreä helppoa (esim. neulaspolkua) ja taas toisessa ääripäässä syvänpunainen trial-henkistä uber-röllipolkua, jossa lähes kaikki jalkautuvat tunkkaamaan. Siinä välissä sitten liikennevalojen logiikalla keltainen, oranssi, punainen. Sujuvaan rentoon ajoon sopii hyvin vaikka poimia vihreätä ja keltaista, höystettynä lyhyillä pätkillä oranssia. Kartan korkeuskäyriä kannattaa katsoa tarkkaan: punainen alamäkeen menee ajamalla vielä monelta, ylämäkeen lähinnä tunkataan.
Ohuimmat polut ovat kapeita "muurahaisenpolkuja", normaalileveydellä jo ajaa väljästi ja paksuimmat ovat "dual trackia". (Sini)vihreät leveät polut ovat yleensä ulkoiluväyliä ja latupohjia, mukavia siirtymiin.
Jos polun vieressä on pilkkuja tai viivoja niin kannattaa katsoa tarkemmin: siniset kertovat (usein) märästä polusta (esim. suo tai mutaikko), vihreä kasvillisuudesta (joko aina tai keskikesällä kasvaa umpeen) ja punaiset poikkiviivat puolestaan ajokiellosta (toispuoleinen fillarille, molemminpuolinen myös tossuille).
Tsekkaa värikkäät MTB-polut: https://web.trailmap.fi/maps/overview - sieltä sovelluksesta löytyy myös tarkempi karttaselite polkujen eri merkinnöistä.
Facebook: https://www.facebook.com/groups/295460833895724/posts/10073807319394311/
Polkukartta - loputtomasti ajettavaa
Mistä ovat löytyneet kaikki nuo OSM-polkukartan MTB-polut, joita ei virallisissa kartoissa näy? Niitä on nyt jo yli 27 500 kilometriä. Eivät ne tulleet tyhjästä.
Uusia MTB-polkuja OSM-polkukarttaan lisätään vuosittain tuhansia kilometrejä. Viime vuosien kasvukäyrät kertovat, että kartalle merkitään yhä yllättävän hyvin uusia polkuja – samalla kun vanhojen polkujen tietoja päivitetään.
Eihän uusia polkuja toki synny tähän tahtiin. Ne löytyvät ja ne kartoitetaan. Jonkun on pitänyt kulkea, tallentaa ja piirtää ne kartalle. Trailmapin polkukartta perustuu kokonaan OpenStreetMapin vapaaehtoisten tekemiin muokkauksiin, käytännössä maastopyöräilyn, suunnistuksen, polkujuoksun yms. lajien harrastajiin.
Suomi on tällä hetkellä Euroopan toiseksi parhaiten MTB-poluilla kartoitettu maa. Vain Italia on (vielä) edellä. Yli 1000 henkilöä on osallistunut polkujen kartoitukseen Suomessa. Heistä noin 300 on aktiivikartoittajia, jotka eivät ainoastaan aja poluilla vaan myös jatkuvasti pyrkivät parantamaan karttoja meille kaikille poluilla liikkuville.
Jos olet joskus ajanut hyvän polun, jota ei näy kartalla, voit olla seuraava, joka sen karttaan lisää. Yksikin lisätty pätkä voi innostaa seuraavan ajajan, yhdistää kaksi tuttua lenkkiä tai jopa viedä uuteen paikkaan.
→ Katso polkujen kasvukäyrä kuvasta ja tarkista miltä MTB-polkutilanne näyttää sun seudulla: https://web.trailmap.fi/maps/overview
Polkukartan huima kasvu
Facebook: https://www.facebook.com/groups/295460833895724/posts/23888342234180919/
Kuvan esimerkki UKK-puisto: LS-alueen raja ja pari fillarilta kiellettyä polkua
OSM-polkukartan polut eivät ole virallisia reittejä, vaan niillä liikutaan jokaisenoikeuden turvin. Se tarkoittaa poikkeuksellisen laajoja mahdollisuuksia kulkea luonnossa – kunhan käyttää maalaisjärkeä ja tuntee jokaisenoikeuden rajoitteet. Jokaisenoikeus ei ulotu esimerkiksi asuintalojen pihapiiriin, viljellyille pelloille (huom. suorakylvö voi olla vaikeasti havaittavissa), taimikoihin tai luonnonsuojelualueille, joilla pyöräily on erikseen kielletty.
Trailmapin kartalla kulkurajoitukset on merkitty punaisella viivoituksella polun viereen:
Kieltomerkintöjä ei kuitenkaan ole kaikilla rajoitetuilla alueilla, joten erityisesti luonnonsuojelualueilla on syytä olla tarkkana. LS-alueet tunnistaa kartalla vihreästä kehäviivasta. Osasta alueista löytyy hyvin tietoa, mutta kaikkien rajoitusten selvittäminen ei ole edes Metsähallituksen kohteilla aina helppoa.
OSM-kartoittajat ovat pyrkineet merkitsemään rajoituksia aktiivisesti – esimerkkinä Saariselän UKK-puisto, jossa paikallinen toimija (kiitos Saariselkä Outdoor Expert!) teki tarkan päivityksen polkujen kieltomerkintöihin viime kesän aikana.
Ytimekkäästi perusteet jokaisenoikeudesta: https://www.luontoon.fi/jokaisenoikeudet
Ympäristöministeriön erinomaisen kattava ohje rajoituksista ja tulkinnoista eri tilanteissa: https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/acebaf9b-cb8b-4c11-9f30-d432483f69cd/content
Jokaisenoikeus on poikkeuksellisen laaja oikeus liikkua luonnossa, pidetään fiksusti liikkumalla yhdessä huoli että se säilyy jatkossakin samankaltaisena.
Facebook: https://www.facebook.com/groups/295460833895724/posts/24047246858290455/
Molempi parempi
Kiinnostavia MTB-polkuja on löytynyt OSM-polkukartalta (https://web.trailmap.fi), mutta mites niitä voi ajaa sujuvasti lenkillä? Kaksi yleisintä tapaa lienee joko suunnitella reitti etukäteen tai sitten lähteä vain ajelemaan kohteena olevalle alueelle ja improvisoida reitti lennossa.
Garminin pyörätietokoneisiin saa ladattua polkukartan (https://support.trailmap.fi/garmin-maps), mutta koska näyttö on melko pieni niin etukäteen tehty reittiviiva on suureksi avuksi. Suunniteltua reittiähän ei tarvitse orjallisesti noudattaa vaan polkuja voi ajella sen mukaan mikä näyttää maastossa hyvältä, suunniteltu reitti toimii sitten tukena siinä tilanteessa kun polunhaarassa ei olekaan niin selvää mihin suuntaan kannattaisi mennä. Trailmapista uusiin Garmineihin reitti siirtyy vaivattomasti suoraan parilla napin painalluksella.
Puhelin kiinni tangossa helpottaa merkittävästi reitin ideointia lennossa. Iso & tarkka näyttö ja nopeammin toimiva kartta voittaa parhaimmankin pyörätietokoneen. Quadlock-tyyppinen kiinnike, jolla puhelimen saa tukevasti kiinni tankoon ja ilman näytön päällä olevaa heijastelevaa muovia, toimii hyvin - ja kertaluokkaa paremmin kuin "pussukat". Puhelin voi käyttöpuhelimen sijaan olla myös vanhempi käytöstä poistunut, kartan kun lataa muistiin ennen lähtöä, niin ei tarvitse edes verkkoyhteyttä.
Itse käytän molempia tilanteen mukaan: Garmin nauhoittaa aina lenkit ja sillä pärjää suoraviivaisilla reiteillä. Puhelin on sitten kiinni tangossa tarpeen mukaan. Kuva gravelista, mutta sama setup on maastopyörässäkin.
Ryhmässä usein kysellään viitoitetuista MTB-reiteistä. Mukaviahan ne (useimmiten) ovat, mutta monilla seuduilla aika vähissä ovat verrattuna luomupolkujen määrään. OSM-polkukartan ja navigoinnin opettelu on siten sellainen maastopyöräilyn perustaito, joka maksaa kyllä itsensä takaisin.