Polkujen kartoitus (tai tarkemmin yhdistetty uusien metsäpolkujen JA niiden maastopyöräilyyn sopivuuden luokittelu) räjähti korona-vuonna 2020 jolloin luokiteltujen polkujen määrä tuplaantui edellisestä vuodesta. Tätä ilmiötä tuli kuvattua aiemmassa blogikirjoituksessa Polkujen kartoituksen tila 2021 ja mm. Facebook postauksessa syyskuussa 2021.
Kartoittajien innostus ei suinkaan päättynyt vuoteen 2020 vaan jatkui erinomaisella tasolla. Aivan yhtä huimiin kasvulukuihin uusien polkujen suhteen ei enää päästy seuraavina vuosina, jo senkin takia että isoimpien asutuskeskusten alueet alkoivat olla jo varsin hyvin kartoitettuja & luokiteltuja: 2021 luokiteltiin hieman yli 4000km ja 2022 noin 3000km uusia polkuja. Vuoden 2022 lopussa polkuja oli luokiteltu huimat 21300km! Tämän postauksen otsikkokuvasta huomio jos sitä vertaa aikaisempaan blogikirjoitukseen: Vuosiluku vaaka-akselilla tarkoittaa nyt koko kyseistä vuotta, kun aiemmassa kirjoituksessa se oli vuoden ensimmäinen päivä.
Lehtien kirjoitukset 2021 vuonna osuivat siten varsin hyvin kohdilleen:
"Trailmap tuo polut ja reittiverkoston jokaisen taskuun - Polut kartalle!" - Fillari-lehti 1 / 2021
"Trailmapista tulee Suomen polkupankki - vahva suositus" - Polkujuoksija-lehti 1 / 2021
Vielä kuitenkin polkuja riittänee luokiteltavaksi, sillä kuten alla oleva kuvaaja kertoo niin vaikka luokiteltujen polkujen sekä absoluuttinen että suhteellinen osuus (kaikista "poluista" mitä OpenStreetMapissa on Suomessa) on kasvanut, niin edelleenkin %-osuus kaikista "poluista" on vain noin 40% ja kasvanut aika maltillisesti viime aikoina. "Polku" tässä yhteydessä on tosin huomattavan laaja käsite ja kattaa joillakin alueilla urbaanissa ympäristössä myös väyliä joita ei ehkä polkuina ajattelisi (OSM termein highway = path).

Syy yllämainittuun on sinänsä hyvin positiivinen, sillä samalla kun maastopyöräilijät (ja osin mahdollisesti muidenkin lajien harrastajat) ovat luokitelleet polkuja, niin myös uusia polkuja (ilman luokitusta) on kartoitettu OSM:ään erinomaisen hyvää vauhtia kuten seuraava kuvaaja kertoo.

Edistyminen Suur-Tampereen alueella on ollut vuodesta 2013 lähtien tasaista ja vaikka näin Tamperelaisena on tuntunut että jo muutama vuosi sitten alueen maastopyöräilyyn soveltuvat polut oli kartoitettu poikkeuksellisen tarkasti niin koronavuoden 2020 ison loikan jälkeenkin on näköjään uusia polkuja / luokituksia kuitenkin syntynyt lisää vaikka kasvuvauhti onkin selvästi hiipumaan päin.

Toinen ääripää on sitten Suur-Helsingin alue. Syystä tai toisesta siellä ei polkukartoituksen varhaisina vuosina syntynyt kartoitusyhteisöä eikä aktiivista kartoitustoimintaa. Mutta kun kartoitus (ja oikeastaan polkujen luokitus, koska keskimäärin polut itsessään olivat jo paremmin kartalla) viimein lähti kunnolla käyntiin koronavuonna 2020 niin vauhti on siitä lähtien ollut varsin reipasta, kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy. Viime vuoden lopussa Suur-Helsinki puristi niukasti ohitse "Suur-Tampereesta", saavuttaen lähes 2600km luokitellun polun tason.

Polkujen luokitus lähti aikoinaan ensimmäisenä liikkeelle Oulussa, mutta jo vuonna 2014 valtikka "eniten luokiteltuja polkukilometreja" mittarilla siirtyi Tampereelle. Vuoden 2022 lopussa valtikka siirtyi jälleen eteenpäin - onnittelut Jyväskylän aktiiviselle kartoitusyhteisölle! Jyväskylän etumatka on varsin vakuuttava, mutta Espoo on tullut kovaa takamatkalta, tosin viime vuonna vauhti tipahti.

Koronavuosi 2020 käynnisti / nopeutti polkujen luokittelua huomattavan laajasti eri puolilla Suomea ja vuosi 2020 oli sellainen loikka jota ei aivan helposti enää ylitetä. Koronan lisäksi siihen vaikutti aktiivinen polkukartoituksen edistäminen: Tarinaa ja ohjeita FB:ssä & muissa kanavissa, Trailmap julkaisu jne. Mutta miten on kartoittajien tarmokkuus jatkunut sitten vuoden 2020 suuren loikan - siitä kertoo alla olevat pari kuvaajaa.

Erityisen kovat suoritukset vuositason kasvussa on seuraavilla: Uusikaupunki (227km), Jämsä (173km), Kouvola (145km), Kirkkonummi (110km) ja Nurmijärvi (110km), mutta kuten kuvaajasta näkyy niin useampi hieno yli 90km suoritus tuli myös mm. Turku, Lappeenranta, Hämeenlinna, Hyvinkää, Raasepori ja pohjoisemmasta Kajaani & Kuhmo yli 75km vuositason kasvulla. Mielenkiintoinen poikkeama on Nurmijärven suoritus jossa kasvu tullut vuoden 2023 puolelle eli tammi-maaliskuun aikana.
Uusia aloituksiakin on nähty sitten vuoden 2020. Alla oleva kuvaaja näyttää ne kunnat joissa lähdettiin ilman yhtään luokitusta tai vain hyvin vähäisillä luokituksilla ja saavutettiin yli 15km uusien luokitusten vuosikasvu.

<Kirjoitus on työn alla ja jatkuu myöhemmin kuntakohtaisella katsauksella: missä on polut jo luokiteltu kattavasti ja missä on työtä vielä tehtävänä. Missä on uudet polut ylipäätään löydetty jne.>