Trailmapin polkujen löytämiseen parhaiten soveltuvien karttojen (esim. "MTB kartta") kartta-aineisto on peräisin OpenStreetMap-yhteisökartan (OSM) tietokannasta, joka on "piirretty" (=kartoitettu) harrastajavoimin talkootyönä. OSM-yhteisössä on paljon hyvin tuotteliaita ja kartoittamisen saloihin pitkään perehtyneitä harrastajia joiden työn hedelminä kartalle on saatu kattavasti tieverkosto, vesistöt, rakennukset jne. kartan "runkoelementit". Kartta ei kuitenkaan ole vielä ns. valmis ja tarve on löytää uusia kartoittajia täydentämään karttaa erityisesti pienempien yksityiskohtien, kuten polkujen osalta.

Jokainen yksittäinenkin huolella tehty lisäys tai tarkennus karttaan on arvokas. Joukossa on voimaa ja pienistä puroista syntyy suuri virta. Näin kartoittajaksi ryhtymistä ei tarvitse miettiä isona kysymyksenä ja sitoutumisena johonkin joka vaatii paljon aikaa jotta siitä olisi hyötyä. Käytännössä se mitä vaaditaan on noin tunnin - parin tunnin rupeama alkuun jotta pääsee sisään kartoituksen perusteisiin ja sen jälkeen uusien polkujen lisääminen tai jo olemassa olevien polkujen tietojen tarkentaminen käy vaikka heti lenkin jälkeen suoritettuna muutamassa minuutissa.

Alla olevassa videossa on esimerkki miten aiemmin ajetun lenkin Stravasta avattua GPX-reittijälkeä käytetään apuna uuden polun lisäämisessä OSM:ään ja suoritus normaalilla vauhdilla tehtynä kestää vajaat pari minuuttia. Hyvin pieni vaiva heti lenkin jälkeen tehtynä kun on vielä tuoreena muistissa ajettujen polkujen teknisyys. Itse olen ottanut tavaksi heti lenkin jälkeen katsoa tuliko ajettua OSM:stä vielä puuttuvia tai luokittelemattomia polkuja jos mielessä on pienikin epäilys että näin saattaisi olla.

Uuden polun lisääminen Trailmap-palvelun kautta OSM:n iD-editorilla

OSM-tietokanta on avoin ja laajasti käytössä eri palveluissa. Näin tietokantaan käyttäjien tekemät lisäykset ja tarkennukset ovat yhtälailla kaikkien hyödynnettävissä, niin kaupallisten palveluiden kuten vaikkapa Strava, Garmin tai Suunnon kartastojen kuin myös maksuttomien Trailmapin kaltaisten palveluiden käytössä. Tämä on merkittävä etu verrattuna joihinkin muihin yhteisöllisyyteen perustuviin palveluihin, esim. Ruotsissa suosittu Trailforks-polkukartta perustuu käyttäjien talkootyönä kartoittamiin polkuihin, mutta Trailforks-tietokanta on vain kyseisen palvelun käytössä ja käyttäjien tekemä työ siten vain Trailforks-yrityksen hyödynnettävissä.

OSM on laaja kokonaisuus ja sen dokumentaatio & ohjeistus ei ole aivan helpoimmasta päästä. Polkukartoitusta varten ei tarvitse kuitenkaan opiskella kartoituksesta ja OSM:stä kuin pieni osa. Tämä kirjoitus ja tähän liitetyt ohjeet tähtäävät nimenomaan polkukartoitukseen tarvittavan osaamisen kattamiseen, näin vältetään tarve uudelle kartoittajalle sukeltaa syvälle OSM Wikin syövereihin.

OSM peruskäsitteet

OSM on hieman yksinkertaistaen mittava tietokanta jossa on kuvattu kaikki OSM-pohjaisilla kartoilla näkyvät karttaelementit. OSM-pohjaiset kartat voivat olla hyvinkin erinäköisiä, esim. OSM-standard kartta joka on oletuksena openstreetmap.org-sivustolla ja Trailmapin "MTB kartta" näyttävät hyvin erilaisilta. Kumpikin kuitenkin pohjautuu samaan OSM-tietokannan aineistoon, mutta käyttää erilaista karttatyyliä. Karttatyyli kuvaa mitkä tietokannan karttaelementit näytetään kartalla ja miten ne piirretään kartalle. MTB kartan erityinen piirre on korostaa polkuja ja näyttää havainnollisilla väreillä niiden teknisyys.

OSM-tietokannan karttaelementtejä ovat pisteet (node), viivat (way) ja alueet (way joka muodostaa suljetun lenkin). Jokaiselle elementille voi asettaa sitä kuvaavia tägejä (tag) joita tyypillisesti on muutamia pakollisia, muutamia hyvin hyödyllisiä ja sitten loputtomasti valinnaisia. Näiden tägien avulla voi määritellä esim. että tiettyjen kartan koordinaattien välille piirretty viiva on osa pyörätietä jonka pinta on asfalttia ja leveys 3 metriä, tai sitten toisia tägejä käyttämällä voi vaikkapa määritellä, että kyseessä on 1,5 metriä leveä polku, jonka maastopyörällä ajamisen vaativuus on hyvin helppo.

Käytännössä uuden polun lisääminen OSM-tietokantaan tehdään niin, että uusi polku piirretään jollakin OSM:n karttaeditorilla, jotka muistuttavat piirto-ohjelmaa. Helpoin näistä on OSM:n iD-editor joka on oletusvaihtoehto. Piirtämisen tukena käytetään GPS-reittijälkeä (GPX-tiedostoformaatissa) yhdeltä tai useammalta aikaisemmalta lenkiltä nauhoitettuna. GPS-reittijäljen avulla saadaan polku piirrettyä kartalle oikealle kohtaa. Piirtämisen lisäksi kuvataan polun ominaisuuksia ym. tägeillä. Lopuksi tallennetaan uusi polku ja noin vuorokautta myöhemmin uusi polku ilmestyy Trailmapin kartoille kaikkien nähtäville.

Miksi juuri piirtämäni polku ei näy Trailmapissä?

Trailmap hakee öisin uuden OSM-tietokannan jossa aina edellisen päivän klo 21 mennessä tehdyt OSM-tietokannan muokkaukset ja piirtää aamulla siitä uuden kartan palveluun tarjolle noin klo 7:30 mennessä. Uusi polku näkyy kyllä sitten (jollei verkkoselaimen välimuisti-probleema pääsee puraisemaan).

Jos siis piirtämäsi uusi polku ei näy seuraavanakaan päivänä niin syynä voi olla verkkoselaimen välimuisti. Sen voi tilapäisesti kytkeä pois päältä, esim. Chromessa Menu --> View --> Developer --> Developer Tools ja verkkoselaimen ikkunan oikeaan laitaan aukeavasta yläosan listasta Network --> Disable cache. Sitten vain kartalla zoomilla tarkennus ja loitonnus verkkaiseen tahtiin muutamia kertoja edestakaisin yleensä saa verkkoselaimen näyttämään uuden polun.

Toinen tapa ratkoa välimuisti-probleema on käyttää kahta eri selainta: Ensin selaa vaikka Firefoxilla tai Safarilla aluetta missä uusi polku on. Jos ei näy polkua niin puolen minuutin odottelun jälkeen saman alueen katselu toisella selaimella, esim. Chromella. Tämä ratkaisu toimii useimmiten koska Trailmap-palvelin ehtii ensimmäisen katselun jälkeen välissä päivittää uudet ns. karttatiilet, jotka sitten ovat tarjolla toisella selaimella - eikä tämän toisen selaimen välimuistissa myöskään pitäisi olla vanhoja karttatiilia jos sillä ei ole katsottu kyseistä aluetta viimeisen vuorokauden aikana.

Yksityiskohtaiset ohjeet alkuun pääsemiseksi >

Ohjeet maastopoluille olennaisista kuvauksista eli tägeistä >

MTB (MounTain Biking) kartta polkujuoksijan silmin >