logo
TUKI

trailmap

Polkukartta maastopyöräilyyn, kevät 2024 katsaus

Markus
2024-05-06
Polkukartta maastopyöräilyyn, kevät 2024 katsaus

Missäs sitä maastopyöräilyyn sopivaa polkua taas olikaan? Onhan sitä, keväällä 2024 yli 24000 km ympäri Suomea! Vilkaise https://web.trailmap.fi/maps/overview niin näet yleiskuvan luokitelluista mtb-poluista, merkittyjä mtb-reittejä ja Bike Park:eja ym. muita pyöräilymestoja. Trailmapin tuttuun tapaan värit vihreästä keltaisen kautta syvenevään punaiseen kertovat vaikeustason (kuin liikennevalot), ohuemmat ovat single trackkia, paksummat dual trackkia. Tummemman punainen väri viralliset merkityt reitit.

Trailmap mtb-karttaTrailmap mtb-kartta

MTB-polkujen kartoituksesta ja luokittelusta saamme kiittää ahkeria OpenStreetMap (OSM) polkukartoittajia. Kartoitus alkoi vuonna 2013 ja on edennyt mukavin askelin vuosien ylitse, kiihtyen merkittävästi vuonna 2020. Viimeiset vuodet ovat tuoneet n. 3000km uusia luokiteltuja polkuja per vuosi.

Nämä polut toki kelpaavat maastopyöräilyn lisäksi mm. gravel-pyöräilyyn, polkujuoksuun ja retkeilyyn - näissäkin lajeissa on hyötyä tietää minkälaista polkua on maastossa tarjolla, jotta voi valita kulloiseenkin tarpeeseen sopivimman.

OSM-polkukartoituksessa ollaan muuten lähes Euroopan mestareita. Vain Italia on hieman edellä (vielä…). Tämä tieto kannattaa vinkata niillekin ajokavereille jotka vielä kuvittelevat, että ajopolut (tai polut ylipäätään) löytyy Maanmittauslaitoksen maastokartasta. Voi laittaa myös peukkua tähän postaukseen niin saadaan tieto leviämään paremmin. Kannattaa katsoa kunnon polkukarttaa, niin ajettavaa riittää.

Trailmap vasemmalla, MML maastokartta oikeallaTrailmap vasemmalla, MML maastokartta oikealla

Huom. OSM-kartan polut eivät ole virallisia reittejä eli siellä liikutaan jokaisenoikeudella ja silloin pitää käyttää aina omaa harkintaa jotta ei eksy mm. piha-alueille, taimikoihin tai muualle missä ei saa liikkua - nämä toki pyritty merkitsemään kartalle, mutta mikään kartta ei ole 100% tarkka.

Esimerkki "kulku kielletty" tiestä pihapiiriin punaisin reunamerkeinEsimerkki "kulku kielletty" tiestä pihapiiriin punaisin reunamerkein

Viralliset reitit ja pyöräilymestat on otettu JYO:n LIPAS-tietokannasta joka on virallinen kansallinen liikuntapaikkojen tietokanta - tosin ei nykyisellään kata kaikkia maastoon merkittyjä virallisia reittejä.