Mobiiliverkon signaali on metsässä välillä heikko, kauempana asutuskeskuksista se välillä jopa katoaa kokonaan. Koska Trailmap hakee normaalisti kartan verkosta pieninä paloina (ns. karttatiilinä) aina sitä mukaa kun käyttäjä liikuttaa tai suurentaa / loitontaa karttaa niin huono mobiiliverkon signaali aiheuttaa seuraavia ongelmia:

  • Karttatiilien haku on hidasta eli kartta piirtyy ruudulle hitaasti kun sitä siirtää tai esim. suurentaa
  • Osa kartasta lakkaa näkymästä kokonaan: ruudulla näkyy tyhjiä harmaita "ruutuja" (ns. karttatiiliä)
  • Molemmat ongelmat korostuvat erityisesti 3D MTB kartalla joka vaatii kohtuullisen hyvää mobiiliverkon (tai langattoman wifi-verkon) signaalia

Trailmapin puhelinversiossa on toiminto offline-karttojen lataamiseen ym. ongelman välttämiseksi. Offline-toiminto lataa osan kartasta puhelimen muistiin jotta sovellusta on mahdollista käyttää ilman verkkoyhteyttä ja vaikka verkkoyhteys olisikin niin kartan selaaminen on huomattavasti nopeampaa offline-toiminnon avulla.

Offline-kartan lataaminen

Offline-kartan lataaminen käynnistetään valitsemalla oikean yläkulman mobiili-valikosta "Lataa offline-kartta..." toiminto.

Ruudulle avautuu seuraavaksi valintaikkuna jonka avulla hallitaan offline-karttoja. Useimmissa Android-puhelimissa näytetään sovelluksen ja offline-karttojen käyttämän muistin määrä megatavuina (MB) ja montako prosenttia laitteen muistista on käytetty. Applen iPhone -puhelimissa näytetään vain montako karttatiiltä on tallennettu muistiin. Ladatut kartat säilyvät muistissä viikon ajan tai kunnes ne poistetaan valintaikkunassa olevan napin avulla.

"Lataa"-nappulalla käynnistetään offline-karttojen lataus. Aina kun nappia painetaan ladataan muistiin sillä hetkellä (siis ennen kuin valintaikkuna avattiin) ruudulla näkyvä alue (huom. vain valittuna oleva pääkarttataso, esim. "MTB kartta"). Alue ladataan muistiin 3:n suurennustason syvyydellä, siis ruudulla sillä hetkellä näkyvää aluetta voi suurentaa 3 kertaa tarkemmaksi. Liian laajaa aluetta ei siten yleensä kannata kerralla yrittää ladata koska silloin ei saa kovin tarkkaa karttatasoa ladattua.

Ladattuasi yhden alueen voit vaihtaa pääkarttatasoa ja / tai siirtää karttaa ja / tai suurentaa / loitontaa sitä ladataksesi uuden alueen muistiin. Jos laitteesi muisti vain riittää niin voit ladata näin useita eri karttoja ja / tai alueita muistiin. Lataus ei lataa samoja kartan osia moneen kertaan joten voit huoletta ladata alueita jotka osuvat osittain aiemmin lataamiesi alueiden kanssa päällekkäin.

Kun olet käynnistänyt latauksen niin pidä laitteesi päällä (=ruutu aktiivisena) kunnes lataus on onnistuneesti päättynyt. Voit myös keskeyttää latauksen, Trailmap ilmoittaa silloin montako karttatiiltä jäi lataamatta. Jos keskeytit latauksen tai se keskeytyi muusta syystä voit aina aloittaa latauksen uudestaan samallekin alueelle "Lataa"-nappulalla.

Applen iPhonet ovat testauksen mukaan epävakaita kun muistiin on ladattu yli n. 1200 karttatiiltä ja lataus saattaa keskeytyä sovelluksen uudelleenkäynnistymiseen. Voit tässä tapauksessa yrittää ladata aluetta uudestaan jolloin se jatkaa siitä mihin lataus keskeytyi tai jos se ei onnistu niin poista ensin offline-kartat jotta saat muistin vapautettua ja aloita sitten tarvitsemiesi alueiden lataus uudestaan.

Jos lataus jää jumiin eli se ei edisty eikä tottele "Pysäytä"-nappulaa niin sulje sovellus ja käynnistä se uudelleen. Huom. sovelluksesta poistuminen ja siihen palaaminen ei ole sama asia kuin sulkeminen. Laitteesi ohjekirja kertoo tarkemmin miten sovelluksen sulkeminen ja uudelleenkäynnistys tehdään.

Offline-kartan käyttäminen

Kun olet ladannut offline-kartan niin se on automaattisesti käytössä eli Trailmap käyttää aina oletuksena ensin muistiin ladattuja osia kartasta ennen kuin hakee niitä verkosta. Selvyyden vuoksi: Trailmapissä ei ole mitään erityistä offline-tilaa eikä myöskään puhelimesi lentokone-tilaa ole tarpeen kytkeä päälle.

Ennen metsään lähtöä kannattaa offline-kartan lataus testata: aseta laitteesi ns. lentokone-tilaan niin että se ei käytä mobiiliverkon datayhteyttä eikä myöskään langatonta wifi-verkkoa. Siirtele ja suurenna sitten karttaa varmistuen siitä että sinulle tärkeät kartan alueet ja suurennustasot näkyvät oikein. Jos jokin osa karttaa ei ole muistissa niin siinä kohtaa näkyy harmaa tyhjä ruutu.

Ota myös huomioon että jos olet ladannut yhdellä latauskerralla kovin laajan alueen niin tarkemmat suurennustasot eivät kyseisellä alueella ole käytössä vaan ruudulle piirtyy vain tyhjä harmaa taso. Loitonna silloin karttaa ja kartan pitäisi tulla taas näkyviin.

Kun olet ladannut offline-kartan muistiin niin laite käyttää sitä aina oletuksena kunnes se poistetaan tai se poistuu automaattisesti viikon kuluttua. Tämä tarkoittaa sitä että edes hyvällä verkkoyhteydellä laite ei päivitä tuoreinta kartta-aineistoa verkosta. Huomioi tämä jos olet esim. lisännyt itse OpenStreetMap-kartalle uuden polun ja ihmettelet miksi se ei näy puhelimesi ruudulla.