Miksi Trailmap on olemassa? Mitä hankkeella tavoitellaan? Konkretisoidaan tavoitetta seuraavilla polkukartoilla.

Tältä näyttää hyvä (Tampere): Lähes kaikki metsien polut on kartoitettu ja myös luokiteltu. Uusille poluille suuntaaminen on helppoa kuin heinänteko. 

Myös asuinalueiden keskellä olevat pienetkin polunpätkät löytyvät, näin maastopyörällä siirtymiin metsäalueiden välille saa myös viihdykettä.

Tämä on tyydyttävä (Nuuksio): Kattava polkuverkosto on tarjolla, mutta ei mitään tietoa polkujen luonteesta ja siten niiden sopivuudesta maastopyöräilyyn tai nopeampaan polkujuoksuun.
Tämä on parempi kuin ei mitään (Fiskars): Alueen hienosta rakennetusta polkuverkostosta ei vuosi sitten näkynyt juuri mitään OpenStreetMap-tietokannassa, nyt näkyy osa poluista ja myös luokiteltuna. Vielä kuitenkin puuttuu paljon kun vertaa paperikarttaan: http://fiskarsvillagetrailcenter.fi/wp-content/uploads/2020/05/A4-KARTTA-2020.pdf

Trailmapin tavoite on mahdollistaa maastopyöräilijöille, polkujuoksijoille ja muille jalan poluilla liikkuville mahdollisimman vaivaton lenkkien vieminen uusille reiteille, uusille poluille, uusiin maisemiin, uusiin elämyksiin. Tätä tavoitetta voi edistää monella tapaa. Yksi yleinen malli on rakentaa reittikirjasto-palvelu joka sisältää kokoelman valmiita reittejä, Trailmapin valitsema toteutus puolestaan rakentuu seuraavalle perustalle:

  • Polut kuvataan OpenStreetMap-yhteisökarttaan (OSM) mahdollisimman kattavasti ja tarkasti. OSM:n etu on se, että sinne kuvattu tieto poluista on kaikkien käytössä eikä ole sidottu vain yhteen palveluun, sovellukseen tai toimijaan. Kartoittajayhteisön voimin ei siis olla rakentamassa "Trailmap"-karttaa, vaan OSM-tietokantaa. Tämä on perustavanlaatuinen ero kun sitä vertaa reittikirjasto-palveluihin tai eräisiin muihin yhteisöihin nojaaviin polkupalveluihin kuten esim. Trailforks (joka jättää huonon maun korostaessaan yhteisöllisyyttä ja kuvaa olevansa parannettu versio OSM:stä, samalla kun viestii tarkoituksellisen epäselvästi sen että yhteisön kontribuoima polkutietous on yksin Trailforks-palvelun taustalla olevan yrityksen käytössä).
  • Trailmap-palvelu pyrkii visualisoimaan OpenStreetMap-tietokannan polkutiedot mahdollisimman käyttökelpoiseksi polkukartaksi (Suomessa), ja tarjoamaan helpon ja nopean toiminnallisuuden reittisuunnitteluun ja suunnistamiseen lenkin aikana.
  • Trailmap-palvelu tarjoaa karttapalveluita (ns. karttatiilipalvelimia) myös muihin sovelluksiin liitettäväksi. Lue lisää täältä >. Näin voi käyttää Trailmapin 3D MTB karttaa vaikkapa Androidin OruxMaps-sovelluksessa. OSM-tietokannasta lasketaan myös Garmin-kartat (ns. img-karttatiedostot) eri alueille, joita voi Garminin laitteiden lisäksi käyttää mm. yllämainitussa OruxMaps-sovelluksessa ns. offline-karttatilassa. Lue Garmin-kartoista lisää täältä >.
  • Trailmap blogi tukee palvelua ja opastaa kartan käyttämisessä, jotta OSM-tietokannan hyödyntäjien määrä kasvaa ja siten tietokannan arvo. Tämä kasvattaa jo tehdyn kartoituksen arvoa ja houkuttelee lisää kartoittajia lisäämään polkuja OSM-tietokantaan - saadaan aikaiseksi positiivinen itseään ruokkiva kierre.

Reittikirjastot ja Trailmapin karttapohjainen lähestymistapa tukevat toisiaan: Reittikirjastojen valmiit reitit ovat parhaimmillaan silloin kun lähdetään itselle täysin vieraaseen maastoon ja tällöin esim. valokuvilla varustettu reittikuvaus tukee tehokkaasti reitin suunnittelua ja valintaa eri vaihtoehdoista. Trailmapin kartta puolestaan auttaa lenkin aikana suunnistamista ja tarvittaessa lenkillä on helppo myös muuttaa suunnitelmaa ja poiketa reittijäljesta kun on hyvä kuva maastosta ja poluista ympärillä. Osa harrastajista myös arvostaa enemmän sitä helppoutta mitä valmis jonkun toisen miettimä reitti tarjoaa, verrattuna siihen vapauteen jonka itse tehty reittisuunnittelu antaa.

Trailmap taas on parhaimmillaan kun on aikomus tehdä useampi lenkki samoissa maastoissa, etenkin jos tarjolla on runsas polkuverkosto. Silloin polkukartan avulla on helppo suunnitella eri mittaisia ja eri polkuja hyödyntäviä reittejä lenkeillä, sensijaan että olisi yhden tai muutaman valmiin reitin vankina. Jotkut meistä kokevat myös yleisesti kaikissa tilanteissa mielekkäämmäksi tehdä itse reittisuunnitelma, vaikka se nojaisikin valmiista reiteistä saatuihin ideoihin.